Saturday

CREPES SUZETTE

Takze DAMY A PANOVE

Jelikoz se chyli muj odlet a ja uz zacinam byt pekelne nervozni,tak chystam i nejakou tu mini rozlucku, ke ktere jsem byla takrka donucena....pac tyto akce nemam rada...neumiram...nejsem nemocna a za chvilku jsem zpet :)
Kazzdopadne k veci... 21. ledna nekde v mistech koleji ( - bude upresneno - jelikoz v tu dobu pravdepodobne jiz nebudu uzivatelkou zadneho pokoje .) ) ...pricemz dal by se pokracovalo v Hadovi .....ALE !!
Abych byla tematicka chci Vas pohostit palacinkami na francouzsky zpusob...!!! Pro jedince kterym by to pak i zachutnalo :) prikladam recept.
Jelikoz Vas bude vic hledala jsem jednoduche jidlo a kdo nemuze milovat palacinky ,)



Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci hnědého krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta
  • 300 ml polotučného mléka
  • asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být)
  • rostlinný olej na potírání pánve

Na pomerančový karamel:

  • 100 g másla
  • 100 g hnědého krupicového cukru
  • 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry
  • 3 lžíce pomerančového likéru (nejlépe Grand Marnier)
  • 2 lžíce koňaku


Doba přípravy: 15

Smažení: 20 minut

Počet porcí: 16-17 palačinek

Příprava jídla:

1. Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

2.
Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

4. Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.
5. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.

No comments: